Säljer ni livsmedelsprodukter och misstänker att ni har utsatts för en otillbörlig handelsmetod? Då bör ni göra följande:
Steg 1
Kontrollera om handelsmetoden finns med på den svarta eller grå listan genom att klicka på länkarna nedan.
Handelsmetoder som är förbjudna enligt den svarta listan
Handelsmetoder som är förbjudna om parterna inte kommit överens om dem på förhand
Steg 2
Om handelsmetoden finns med på någon av listorna föreslås att ni i första hand kontaktar kunden och informerar om att deras agerande strider mot lagen om otillbörliga handelsmetoder (UTP-lagen).
Steg 3
Om kunden inte ändrar sitt agerande bör ni anmäla detta till Konkurrensverkets avdelning för otillbörliga handelsmetoder. Klicka på länken nedan för information om hur man gör en anonym anmälan och vad som gäller för sekretess.
Information om man gör en anonym anmälan till Konkurrensverket
Vilka produkter omfattas?
Lagen gäller endast livsmedels- och jordbruksprodukter och inte Non-food produkter som levereras till dagligvaruhandeln och andra kunder.
Livsmedel- och jordbruksprodukter definieras i lagen som produkter som förtecknas i bilaga 1 samt produkter som inte förtecknas där, men som framställs för användning som livsmedel genom användning av produkter som förtecknas i bilagan. Även djurfoder omfattas av lagstiftningen.
Bilaga 1 FEUF livsmedel
Lagen är tillämplig för den som kommersiellt köper jordbruks- eller livsmedelsprodukter inom EU och skyddar därmed leverantörerna. Lagen omfattar alla jordbruks- och livsmedelsprodukter och ger – till skillnad från EU-direktivet – samma nivå av skydd vare sig de sålda produkterna är färskvaror eller inte.
Lagen ska tillämpas på köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter om leverantören eller köparen är etablerad i Sverige. Det behöver inte vara en slutlig köpare utan även t.ex. grossister ses som köpare.
Även jordbrukares transaktioner med sina egna kooperationer omfattas av lagstiftningen (men med vissa undantag)
Det är viktigt att de leverantörer som även agerar som köpare efterlever regelverket eftersom de måste förhålla sig till motsvarande regler i egenskap av köpare. Detta har för många särskilt betydelse vad gäller betalningsvillkoren om 30 dagar.
Konsumentköp omfattas inte
Lagstiftningen är, liksom direktivet, inte tillämpligt på avtal mellan leverantörer och konsumenter.
Vilka offentliga köpare omfattas?
Med myndigheter som köpare ska vid tillämpning av lagen jämställas med:
beslutande församlingar i en kommun eller en region eller motsvarande i andra medlemsstater i EU,offentligt styrda organ enligt definitionen av dessa i lagen om offentlig upphandling, ochsammanslutningar av en eller flera myndigheter, beslutande församlingar eller offentligt styrda organ.
Lagen gäller inte mindre köpare (om inte offentlig aktör)
Undantagna från lagens tillämpningsområde är köpare med en total omsättning på mindre än två miljoner euro årligen (ca 20 miljoner SEK/år). Sådana företag är ofta mindre restauranger och butiker. Stora dagligvaru- och restaurangkedjor har generellt en årsomsättning överstigande två miljoner euro, och omfattas därmed av bestämmelserna. Om köparen är en myndighet är lagen tillämplig oavsett storleken på myndighetens omsättning.
Årsomsättning ska enligt UTP-förordningen beräknas enligt bilagan till kommissionens rekommendation 2003/361/EG av den 6 maj 2003 om definitionen av mikroföretag samt små och medelstora företag. Det innebär att de finansiella uppgifterna ska hämtas från det senast godkända räkenskapsåret (eller, vid ett inköpssamarbete eller koncern, de senast godkända räkenskapsåren). Omsättningen ska beräknas exklusive mervärdesskatt och andra indirekta skatter. Vid omräkning till årsomsättning i euro ska den genomsnittskurs som publiceras av Europeiska centralbanken tillämpas.
Omsättningen ska räknas ihop för inköpssamarbeten eller koncerner
Vid ett inköpssamarbete ska dock omsättningen för de olika aktörerna i samarbetet sammanräknas och detsamma gäller för företag inom samma koncern. Kravet på viss årsomsättning gäller inte offentliga aktörer. Vidare undantas även köpande myndigheter utanför EU från lagens tillämpningsområde.
EU:s trappmodell (omsättning) gäller inte i Sverige men kan gälla i andra länder
Lagen innebär att regeringen har följt utredningens förslag och inte infört den så kallade ”trappmodellen” enligt direktivet varigenom lagens tillämpningsområde skulle beräknas beroende på både säljarens och köparens årsomsättning utifrån komplexa bedömningar.
Klicka på denna länk för Konkurrensverkets vägledning om Lagen mot otillbörliga handelsmetoder samt aktuella tillsynsärenden
Detta är inte juridisk rådgivning. Har du frågor om hur UTP-lagen berör ditt företag bör du ta kontakt med en juridisk rådgivare. Varje enskild DLF-medlem ansvarar för att bedöma hur lagstiftningen påverkar den egna verksamheten.